Izuzetan sos koji možete brzo i jednostavno napraviti. Probajte, sigurno će postati standardno jelo u vašoj kuhinju. Ovaj sos ide uz svaku tjesteninu. Može se spremati i u svečanim prilikama. Uz njega dobro idu bijela vina.

Sastojci:

50 dg gorgonzole ili rokfora

50 dg edamera ili gaude

1 komad, trougao: zdenka ili neki drugi topljeni sir

70 dg parmezana

2 dl slatkog vrhnja

malo maslinovog ulja, maslaca

2-3 čehna bijelog luka

muškatni orah, bijeli biber, so

Priprema:

1. Tvrde sireve i topljeni sir izrezati na kockice, svaki posebno. Zagrijati malo maslinovog ulja i malo propeći bijeli luk.

2. Luk izvaditi.

3. Na maslinovo ulje, usuti slatko vrhnje i kada prokuha redom dodavati: najtvrđi sir, potom gorgonzolu i topljeni sir.

4. Polagano miješati na niskoj temperaturi, kada se sirevi otope dodati kockicu maslaca, potom naribati muškatni oraščić, bijeli biber, po potrebi dodati so.

5. Kada je gotovo staviti pola izrendanog parmezana.

6. Skuhati posebno tjesteninu ili njoke. Na tjesteninu ili njoke istresti sos. Sve dobro protresti i na kraju staviti ostatak parmezana.