Sarma, dolma i japrak su jela koja potječu iz Osmanskog carstva, a i dan danas su se zadržala kao popularna i na našoj trpezi.
Sastojci:
450 gr mljevenog mesa
70 gr riže
2 manje glavice crvenog luka, rendanog
1 kašičica bibera
1 kašičica paradajz sosa
3 kašike maslinovog ulja
½ limuna
½ šoljice peršuna
½ šoljice kopra
so
50 listova vinove loze (grožđa) ili raštike
Priprema:
- U jednoj posudi sjedinite meso, rižu, luk, so, biber, peršun, kopar i 1,5 kašiku maslinovog ulja.
- Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.
- Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.
- Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.
- Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo da jelo zagori.
- Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.
- Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.