Sastojci:

 

2 veća duguljasta patlidžana,
1/3 šolje maslinovog ulja,
1+1/2 kašičice timijana,
po ukusu soli i bibera,
1 nar,
1 kašičica za'atara

 

Za sos:
9 kašika mlaćenice,
1/2 šolje grčkog gustog jogurta,
1+1/2 kašika maslinovog ulja,
1 čehno bijelog luka,
malo soli.

 

Priprema:

 

  1. Patlidžan oprati i osušiti krpom, presjeći ga preko pola.

 

  1. Oštrim nožićem dijagonalno zasjeći u “meso” patlidžana. Staviti ga presječenom stranom okrenutom na gore u pleh, na papir za pečenje. Četkicom nanositi maslinovo ulje dok polovine patlidžana ne upiju svu predviđenu količinu.

 

  1. Patlidžan posuti timijanom, posoliti i pobiberiti. Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok ne omekne i isječena strana lijepo porumeni (tridesetak minuta).

 

  1. Dok se patlidžan peče prepoloviti nar i lupkanjem kašikom po kori izbaciti bobice u zdjelu.

 

  1. Sve sastojke za sos pomiješati, po ukusu začiniti i držati na hladnom do upotrebe. Možete dodati i nekoliko kapi limuna.

 

6. Na pečeni patlidžan nanijeti pripremljeni sos. Posuti sa dosta za’tar začina i bobicama nara. Ukrasiti grančicama timijana i po želji poprskati s malo maslinovog ulja.