Pastrmke, zajedno s lososom, nazivaju se i plemenitim ribama hladnih voda, a njihovo meso smatra se delikatesom jer je vrlo ukusno i lako probavljivo. Najbolje pastrmke su kuhane, no izvrsne su i pržene ili pečene.
Sastojci:
1 kg manjih krompira
so i biber
4 pripremljene pastrmke
1 kašika vinskog sirćeta
3 kašike ulja
4 kašike brašna
6 kašika maslaca
125 g badema
2 limuna, sitno sjeckan peršun
Priprema:
- Krompir oguliti, oprati i skuhati u posoljenoj vodi. Pastrmke oprati i obrisati krpom. Sirće pomiješati sa solju, biberom i kašikom ulja, pa ribu premazati dresingom i uvaljati je u brašno.
- U tavi zagrijati po kašiku ulja i maslac i pržiti pastrmke sa svake strane po 5 minuta, a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
- Očistiti tavu i na njoj zagrijati 4 kašike maslaca i propržiti bademe. Iscijediti sok od limuna. Sokom preliti pastrmke i posuti bademima. Ocijediti krompir i posuti ga peršunom.