Sastojci: 

Tikvica,

40 g maslaca,

2 kašike maslinovog ulja,

3 čehna bijelog luka,

2 mrkve,

1/2 kašičice mljevenog pimenta,

150 g riže basmati,

sjeckani kopar,

zelene masline,

povrtni ili mesni temeljac.

Priprema: 

  1. Rižu dobro isperite pa ostavite namočenu 2 sata. Ogulite mrkvu i tikvicu pa ih krupno naribajte. Posolite i ostavite neko vrijeme dok ne omekšaju i puste tekućinu.
  2. Na otopljenom maslacu i maslinovom ulju prodinstajte protisnuti bijeli luk i povrće, dodajte piment i ocijeđenu rižu. Zalijte s 4 dl temeljca ili vodom te kuhajte oko 15 minuta. Po potrebi dolijte još tekućine.
  3. Prije nego što poslužite rižu, neka odstoji 5 minuta. Oblikujte pomoću okruglog kalupa, pospite sjeckanim koprom i ukrasite kolutićima maslina.