Sastojci:
1 pile,
4 kašičice svježeg peršuna,
2 čehna bijelog luka,
120 g omekšalog putera,
limun,
1,2 dl suhog bijelog vina,
pileća supa,
so,
svježe mljeven crni biber.
Priprema:
- Bijeli luk oguliti i sitno nasjeckati. Limun izbosti viljuškom. Rernu zagrijati na 190 stepeni. Puteru dodati začinsko bilje i bijeli luk pa promiješati. Uvući prste između kože i prsa, pazeći da ne razderemo kožu, pa razmazati puter. Staviti limun u pile i podvezati ga.
- Pile staviti u pleh za pečenje i preliti ga vinom i supom pa ga posoliti i pobiberiti. Peći oko 1 sat i 30 minuta.
- Tokom pečenja podlivati sokom iz pleha. Izvaditi pile i ostaviti da, pokriveno folijom, odstoji 10 minuta.
- Ostrugati masnoću iz lima, dodati preostalu supu i pustiti da vri, uz miješanje, dok tečnost gotovo ne ispari. Procijediti i poslužiti uz pile.