Sastojci:

 

700 g pilećih zabataka s kostima i kožom,

so i biber,

1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja,

2 kašike aceta balsamica,

1 neoguljena narandža narezana na osmine,

1 kašika maslaca, ulje.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 230 stepeni. Piletinu posolite i pobiberite. U većem plehu za pečenje, zagrijte ulje. Dodajte piletinu s kožom prema dolje i pecite je na štednjaku, na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatna i hrskava (oko 7 minuta). Maknite piletinu s pleha, izlijte ulje na kojem se piletina pekla, vratite piletinu natrag, ovog puta s kožicom prema gore i stavite peći u pećnicu. Pecite, dok se ne ispeče do kraja (oko 10 minuta). Ponovno maknite piletinu s pleha.

 

  1. Ponovo zagrijte pleh na štednjaku, dodajte aceto i kriške narandže. Kuhajte, miješajući i stružući sve zapečene sastojke tako dugo dok narandža ne omekša (oko dvije minute). Maknite s vatre i dodajte maslaca i sve miješajte dok se ne otopi do kraja. Piletinu poslužite s prelivenim umakom.