Sastojci za podlogu:

250 g mljevenog keksa,

150 g maslaca,

1 kašika šećera.

Za fil:

4 žumanca,

400 ml kondenziranog mlijeka,

150 ml soka limete,

naribana korica 2 limete,

200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja,

1 kašika šećera.

Priprema:

  1. Pomiješati mljeveni keks sa šećerom i otopljenim maslacem, pa tom smjesom obložiti dno i stranice kalupa za tortu.
  2. Staviti u zagrijanu rernu i peći 10 minuta na 180 stepeni.
  3. Miješati žumanca, pa dodati kondenzirano mlijeko i nastaviti miješati mikserom tri minute. Dodati sok i koricu limete i sve skupa miješati još nekoliko minuta.
  4. Smjesu nanijeti na podlogu od keksa i vratiti u rernu na još 15 minuta.
  5. Izvaditi pitu, ohladiti i premazati umućenim slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag kojem ste dodali kašiku šećera.
  6. Ukrasiti naribanom koricom limete. Pita se prije konzumiranja treba dobro ohladiti (najbolje je ostaviti je tokom noći u frižideru). Ohlađenu pažljivo izvaditi iz kalupa i poslužiti.