Sastojci za tijesto:

 

300 g brašna (250 g glatkog brašna – 50 g oštrog),

50 g šećera,

150 g maslaca,

2 kašike vrhnja,

1/2 kašičice praška za pecivo.

 

Nadjev: 200 g maka,

250 ml mlijeka,

2 kašike ulja,

3 jaja,

100 g šećera,

1 limun,

malo cimeta,

klinčić i jedna kašičica arome vanilije,

pekmez od marelica za premazivanje tijesta.

 

 

Priprema:

 

  1. Umijesite tijesto te ga stavite u frižider na 30 minuta. 2/3 tijesta razvaljajte u obliku posude za pečenje, izbodite viljuškom i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni oko 8 minuta. Toplo tijesto premažite pekmezom od marelice.

 

  1. Mak prelijte vrućim mlijekom te dodajte limunov sok, ulje, cimet, klinčić, rum i aromu vanilije. U posebnoj posudi žumanca istucite sa šećerom te dodajte smjesi s makom. Na kraju nadjevu dodajte snijeg od bjelanaca.

 

  1. Raspodijelite nadjev po tijestu. Od ostataka tijesta napravite trakice koje posložite u obliku mreže na nadjev. Pitu pecite na 200 stepeni od 20 do 25 minuta. Topli kolač pospite šećerom u prahu.