Sastojci:

Pola kg kora za pitu,

600 g suhih šljiva bez košpica,

250 g mljevenih oraha,

130 g šećera,

1 kesica vanilin šećera,

1 šolja ulja,

pola šolje kisele vode,

po 1 kašičica cimeta i đumbira u prahu,

pola dl ruma,

1 dl vode.

Priprema:

  1. Suhe šljive isijecite na manje komade, pospite sa 2 kašike šećera, prelite vodom, stavite na šporet da provri i kuhajte 5 minuta. Sklonite sa šporeta i dodajte rum.
  2. Filujete po 3 kore, tako da svaku koru poprskate mješavinom vode i ulja. Na treću koru uz jednu ivicu stavite suhe šljive, a po ostatku kore rasporedite mljevene orahe pomiješane sa šećerom, cimetom i đumbirom i uvijajte pitu.
  3. Namažite pleh s malo ulja, poredajte uvijene pite, pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjite na 170 i pecite još 15 minuta. Kad se ohladi isijecite pitu i pospite prah šećerom.