Sastojci za tijesto:
450 g brašna,
280 ml vode,
70 ml ulja,
pola kockice kvasca,
1,5 kašičica soli,
1 kašičica šećera.
Sastojci za fil:
pola kg špinata,
1 kašika kapara,
3/4 šolje crnih maslina,
1 čehne bijelog luka,
3/4 šolje ulja,
biber, so.
Priprema tijesta:
- U toplu vodu dodajte šećer, pa izmrvite kvasac i izmiješajte da se sve rastopi. Dodajte potom brašno i ulje pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da naraste dok pripremite fil.
Priprema fila:
- Očišćeno i oprano zelje obarite u vreloj vodi i ostavite da se ocijedi. Iz maslina izvadite košpice i izrežite ih na kriške. Prepolovljen bijeli luk propržite na ulju kako bi poprimilo njegov miris.
- Iz ulja izvadite luk i bacite ga, a dodajte masline, začine, špinat i so, promiješajte i sve pržite na umjerenoj temperaturi desetak minuta.
- Razvijte tijesto i na njega stavite fil. Pizzu pecite na jakoj vatri oko 30 minuta.