Novogodišnju noć obogatite poslasticama koje će vaši gosti dugo pamtiti
Sastojci:
2 gotove kore za tortu
7 kašika limunovog soka
4 listova želatina
2 jaja
2 žumanca
kesica vanilin-šećera
100 grama šećera
240 grama slatka od višanja ili malina
250 gama maskarponea
2,5 dl jogurta
2 dl slatke pavlake
200 grama piškota
Priprema:
- Na dno kalupa za tortu stavite koru i poprskajte s malo limunovog soka, a obruč obložite piškotama. Želatin potopite u vodu. Četiri žumanca, vanilin-šećer i šećer umutite kremasto.
- Višnje (ili maline) ocijedite, pa tri kašike sirupa, maskarpone, jogurt i tri kašike limunovog soka umiješajte u krem od žumanaca. Ocijedite želatin i dodajte krem.
- Umutite žumanca, zatim umutite slatku pavlaku, pa zajedno s 100 grama ocijeđenih višanja ili malina dodajte u krem.
- S pola krema nafilujte donju koru, preklopite drugom korom, poprskajte limunovim sokom i sirupom od višanja ili malina. Cijelu tortu premažite ostatkom krema.
- Ukrasite preostalim višnjama (ili malinama) i sirupom. Stavite u frižider da se hladi osam sati.