Sastojci:

 

120 g brašna,

55 g maslaca,

1 manje jaje,

malo soli,

100 g špinata,

100 g blitve,

1 vrhnje,

2 jaja,

1/3 pilećeg filea,

svježi sir po želji,

biber.

 

Priprema:

 

  1. Ugrjte rerun na 200 stepeni.

 

2.Hladan maslac narežite na kockice i dodajte u zdjelu s brašnom. Rukama izmrvite brašno i maslac dok ne dobijete mrvičastu teksturu. U smjesu maslaca i brašna dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.

 

  1. Nasijecite piletinu na sitne kockice i prepržite na ulju. Blitvu i špinat očistite i operite.

 

  1. U lonac stavite 1 l vode i malo soli i ostavite da zavrije.

 

  1. U ključalu vodu dodajte špinat i blitvu i ostavite da se kuha oko 1-2 minute.

 

  1. Špinat i blitvu izvadite na tanjir i ostavite da se malo prohladi, a zatim narežite na tanke trakice.

 

  1. Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje i pomoću papira prebacite ga u kalup.

 

  1. Izbodite ga viljuškom i stavite u rernu na 10 minuta.

 

  1. Polupečeno tijesto izvadite iz rerne i ostavite da se hladi oko 5-10 minuta, a temperature smanjite na 180 stepeni.

 

  1. Pripremite fil u zdjeli tako da dodate vrhnje, jaja, so i biber. Na tijesto dodajte redom piletinu, blitvu i špinat. Sve prelijte smjesom jaja i vrhnja i dodajte komadiće svježeg sira.

 

  1. Pecite oko 25-30 minuta. Gotov quiche ostavite da se malo ohladi a zatim ga narežite i izvadite iz kalupa.