Sastojci:

 

250 g oštrog brašna,

120 g maslaca,

1/2 kašičice praška za pecivo,

1/2 kašičice soli,

2 žumanca,

2 cijela jaja,

4 kašike hladne vode,

2 dl vrhnja,

150 g ementalera,

50 g naribanog parmezana,

stručak šparoga,

5 cherry paradajza,

so, biber.

 

Priprema:

 

  1. Pustite da maslac malo omekša pa zamijesite s njim brašno, prašak za pecivo, so, žumance i hladnu vodu. Zamotajte tijesto u foliju i ostavite ga da se odmori u frižideru barem dva sata.

 

  1. Razvaljajte ga u krug i utisnite u namašteni i pobrašnjeni okrugli kalup za quiche, tako da tijesto prekriva i unutrašnje rubove.

 

  1. Dno tijesta izbockajte viljuškom i stavite ga peći na 180 stepeni oko 15 minuta, pa ga izvadite iz rerne. Dok se peče, pjenasto izmiješajte jaja, dodajte vrhnje, ementaler, naribani parmezan i očišćene vrhove šparoga. Prije toga šparoge prokuhajte pet minuta na laganoj vatri, pa ohladite pod mlazom hladne vode.

 

  1. Posolite i pobiberite prema želji pa smjesu ulijte na dopola pečeno tijesto. Na vrh još poslažite oguljene mini paradajze. Pecite u rerni još pola sata na 180 stepeni.