Ruske kape zahtijevaju nešto više vremena, ali trud se isplati, a to ćete otkriti sa svakim zalogajem ove male tortice.
Sastojci za pripremu biskvita:
8 jaja
25 dkg šećera
25 dkg brašna
6 kašika vode
2 kašike ulja
2 kašike Dr.Oetker
kakao
prašak za pecivo
Krema:
4 dl kiselog vrhnja, punomasnog (može mileram)
1 dl mlijeka
3 kašike gustina
1 kašičica ekstrakta vanilije
15 dkg margarina
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
Za ukrašavanje:
200 g kokosovog brašna
200 g čokolade za kuhanje
1 dl mlijeka
Priprema:
- Odvojite žumanca od bjelanaca. Za početak, umutite žumanca i šećer pjenasto. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Žumancima dodajte vodu i ulje te konstantnim miješanjem postepeno sipajte mješavinu brašna, praška za pecivo i kakaa. Miksajte dok se ne sjedini. 2. U posebnoj posudi umutite bjelanca u čvrsti snijeg. Snijeg ručno umiješajte u već napravljenu pjenu od žumanaca i lagano miješajte dok se ne sjedini. Smjesu istresite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, rasporedite i pecite na 180 stepeni, 20 minuta.
- Dok se peče biskvit, pripremite kremu kako bi dobro ohladila. Umutite kiselo vrhnje i mlijeko te stavite na laganu vatru i pustite da prokuha. Još toploj smjesi dodajte gustin i dobro promiješajte.
- U posebnoj posudi umutite margarin, šećer i vanillin šećer. Umućenom margarinu dodajte još toplu smjesu vrhnja i mlijeka i dobro izmiješajte. Ukoliko vam se margarin i šećer ne tope u kremi, slobodno možete vratiti sve zajedno na vatru dok se ne sjedini. Pustite da se ohladi do kraja. Hladna krema će biti konzistencije pudinga.
- Kada je biskvit pečen i u potpunosti ohlađen, režite ga okruglim rezačem za kekse. Svaku torticu prepolovite i filujte kremom, poklopite i okolo namažite kremom kako bi se kokos zalijepio. Uvaljajte u kokosovo brašno i gore završite glazurom od čokolade koju ste napravili tako što ste otopili čokoladu u mlijeku.