Šampita, jednostavan i ukusan kolač, koji se brzo priprema, a još brže pojede.

Sastojci za kore:

šest žumanaca

šest kašika šećera

šest kašika mlijeka

šest kašika ulja

šest kašika brašna

pola vrećice praška za pecivo

Za agdu: 

15 kašika šećera

1 kesica vanila šećera

6 kašika vode

kriška limuna

Snijeg: 

šest bjelanaca

pripremljena agda

Priprema:

  1. Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha. Zatim odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
  2. Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni.
  3. U agdu dodati limun i vanilin šećer.
  4. Zatim napraviti snijeg: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
  5. Umućenim bjelancima dodati toplu agdu i dobro izmutiti mikserom. Bjelanca morate zaista dobro umutiti. Mutite sve vrijeme dok se peče kora, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.
  6. Preko kore izliti snijeg od bjelanaca, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.