Lješnik je namirnica visokih energetskih vrijednosti i koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirove, pečene, posoljene i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko.
Sastojci:
1 šoljica lješnika (mjera je šoljica od 2 dl)
3-4 šoljice vode
5 nasjeckanih datula
prstohvat soli
malo vanilije ili kardamoma po želji
gaza za cijeđenje
Priprema:
- Lješnike usitniti u blenderu. Dodati datule i preliti toplom vodom. Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći.
- Dodati so i začine i još jednom sve dobro izblendati. U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova.
- U sredinu uliti smjesu lješnika, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. Ono što ostane u zdjeli je lješnikovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnika možete upotrijebiti za neki drugi recept.
- Lješnikovo mlijeko može stajati u frižideru 3-4 dana.