Lješnik je namirnica visokih energetskih vrijednosti i koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirove, pečene, posoljene i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko.

Sastojci:

1 šoljica lješnika (mjera je šoljica od 2 dl)

3-4 šoljice vode

5 nasjeckanih datula

prstohvat soli

malo vanilije ili kardamoma po želji

gaza za cijeđenje

Priprema:

  1. Lješnike usitniti u blenderu. Dodati datule i preliti toplom vodom. Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći.
  2. Dodati so i začine i još jednom sve dobro izblendati. U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova.
  3. U sredinu uliti smjesu lješnika, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. Ono što ostane u zdjeli je lješnikovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnika možete upotrijebiti za neki drugi recept.
  4. Lješnikovo mlijeko može stajati u frižideru 3-4 dana.