Sastojci za kore:

 

8 bjelanaca,

500 g šećera,

2 kašike sirćeta,

100 g sjeckanih oraha.

 

Za fil:

 

8 žumanaca,

200 g šećera,

5 kašika brašna,

pola l mlijeka,

250 g margarina,

100 g mljevenih oraha,

100 g sjeckanih oraha.

 

Za ukrašavanje: 

 

100 g listića badema.

 

Priprema:

 

  1. Umutiti 4 bjelanca sa 250 g šećera i 1 kašikom sirćeta. Dodati 50 g sjeckanih oraha i promiješati. Masu staviti u pleh postavljen pek papirom i sušiti jedan i po sat na 100 stepeni. Napraviti još jednu ovakvu koru.

 

  1. Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno i kuhati u mlijeku. Kada se fil skuha i ohladi, dodati jedan pjenasto umućen margarin i mljevene i sjeckane orahe.
  2. Filovati prvu koru polovinom fila, staviti drugu koru i završiti filom. Posuti je listićima badema i nježno utapkati da se sjedine sa filom. Tortu posuti prah šećerom.