Palenta može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih pravih gurmanskih jela. Dodajte joj svježi sir i parmezan dobit ćete energatsku bombu bogatog i aromatičnog okusa i interesantan prelaz između hrskave teksture zapečene palente i mekanog otopljenog sira.

Sastojci:

2 polje palente

1 kašičica putera

6 šolja vode

1 crveni luk

3 čehna bijelog luka

2-3 šolje paradajz sosa

so

biber

2 šolje rendanog kačkavalja

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Stavite vodu da prokuha i sipajte malo soli, putera i palentu te kuhajte dok se palenta ne zgusne.
  2. Gotovu palentu sipajte u pleh namazan puterom i ravnomjerno poravnajte da bude najmanje jedan centimetar debljine i ostavite da se ohladi.
  3. Za to vrijeme na maslinovom ulju izdinstajte luk da omekša i blago porumeni i dodajte paradajz sos, pa krčkajte još oko pet minuta. Dodajte biber i malo soli.
  4. Ohlađenu palentu režite na kocke, redajte u tepsiju prethodno namazanu puterom. i prelijte pola paradajz sosa i pospite sa pola sira.
  5. Opet redajte kocke palente i pospite ostatak paradajz sosa i sira i stavite otkriveno u rerni da se peče.
  6. Pecite 25–30 minuta, da se uhvati rumena korica i sir istopi.