Sastojci:

 

200 ml jogurta,
malo mlijeka,
150 g šećera,
100 g maslaca,
20 g kvasca,
limunova kora,
2 žumanca,
malo soli,
700-800 g brašna,
150 g maka,
150 g oraha,
150 g rogača.

 

Priprema:

 

  1. U malo mlijeka rastopiti kvasac sa malo šećera, dodati jogurt i žumanca, zatim rastopljen maslac, limunovu koricu, brašno i so i umijesiti mekše tijesto. Ostaviti da poraste pa podijeliti u 8 loptica.

 

  1. Mak i orah samljeti, dodati šećer prema želji. Pošećeriti i rogač i dodati u sve pomalo vrelog mlijeka i izmiješati tako da se može premazati preko tijesta. Prvu lopticu razviti u veličinu tanjira pa je namazati orahom, zatim drugu razviti pa namazati makom i prebaciti preko oraha, a treću namazati rogačem pa prebaciti preko maka.

 

  1. Sve ponoviti, a zadnju razvijenu lopticu ne mazati ničim. Dobro utapkati rukama i oklagijom razviti tijesto što je moguće veće u krug. Zatim uviti u štrudlu i staviti u podmazan kuglof. Ostaviti 15 minuta da poraste, premazati žumancetom i peći oko 50 minuta na 200 stepeni. Poslije 20 minuta, pokriti folijom i smanjiti na 180 strepeni. Sjeći sasvim hladnu.