Osim toga što ćete uživati u okusu ove zdrave supe od cvekle i vaše oči će uživati u ružičastoj boji svakog zalogaja.

Sastojci:

500 g krompira

2 cvekle

limenka kokosovog mlijeka

limun

2 kašičice mljevenog korijandera

2 kašičice mljevenog čilija

kašičica mljevenog kima

2 čehna bijelog luka

so i biber

Sastojci za krutone:

400 g mladog krompira

1 kašičica mljevenog čilija

so, biber i maslinovo ulje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

2. U posudu za pečenje stavite neoguljenu cveklu i pecite je oko jedan sat. Dok se cvekla peče, ogulite krompire za supu (500 g) i skuhajte ih.

3. Za krutone isjeckajte ostale krompire na kockice nakon što ste ih dobro očistili (ne morate ih guliti). Pomiješajte ih s maslinovim uljem, stavite ih u posudu za pečenje, začinite čilijem, soli i biberom te pecite u pećnici oko 45 minuta dok ne postanu zlatnožuti.

4. Kad se cvekla ispeče, stavite je sa strane da se ohladi.

5. Nakon toga joj ogulite koru, nasjeckajte je na komadiće i stavite u blender.

6. Dodajte i kuhane krompire, začinite sokom limuna, kimom, čilijem i korijanderom, a potom i bademovo mlijeko, bijeli luk, so i biber.

7. Tekstura supe treba biti svilenkasta i kremasta.

8. Ulijte je u posudu i zagrijte pa poslužite uz krutone od krompira.