Osim toga što ćete uživati u okusu ove zdrave supe od cvekle i vaše oči će uživati u ružičastoj boji svakog zalogaja.
Sastojci:
500 g krompira
2 cvekle
limenka kokosovog mlijeka
limun
2 kašičice mljevenog korijandera
2 kašičice mljevenog čilija
kašičica mljevenog kima
2 čehna bijelog luka
so i biber
Sastojci za krutone:
400 g mladog krompira
1 kašičica mljevenog čilija
so, biber i maslinovo ulje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
2. U posudu za pečenje stavite neoguljenu cveklu i pecite je oko jedan sat. Dok se cvekla peče, ogulite krompire za supu (500 g) i skuhajte ih.
3. Za krutone isjeckajte ostale krompire na kockice nakon što ste ih dobro očistili (ne morate ih guliti). Pomiješajte ih s maslinovim uljem, stavite ih u posudu za pečenje, začinite čilijem, soli i biberom te pecite u pećnici oko 45 minuta dok ne postanu zlatnožuti.
4. Kad se cvekla ispeče, stavite je sa strane da se ohladi.
5. Nakon toga joj ogulite koru, nasjeckajte je na komadiće i stavite u blender.
6. Dodajte i kuhane krompire, začinite sokom limuna, kimom, čilijem i korijanderom, a potom i bademovo mlijeko, bijeli luk, so i biber.
7. Tekstura supe treba biti svilenkasta i kremasta.
8. Ulijte je u posudu i zagrijte pa poslužite uz krutone od krompira.