Ledeni vjetar je mnogima omiljena torta, pa iako se uglavnom priprema s više vrsta voća, probajte ovu s Nutellom.

Sastojci:

3 kore od bjelanaca (već kupljene)

kesten pire

Nutella

šlag

Priprema:

1. Položite prvu koru pa je premažite Nutellom i na nju rasporedite pripremljen kesten pire (ako je pretvrd, malo ga razrijedite s mlijekom ili slatkim vrhnjem).
2. Položite drugu koru premazanu Nutellom i rasporedite drugi dio kesten pirea.
3. Premažite treću koru Nutellom pa je položite na način da je Nutella s donje strane.
4. Stavite u frižider na nekoliko sati da se kore i smjese povežu. Kad je izvadite iz kalupa premažite je i ukrasite šlagom.

Kore od bjelanaca možete i sami napraviti:

Sastojci za 3 kore:

9 bjelanaca

15 kašika šećera

1 kašika jabukovog sirćeta ili limunov sok

Priprema:

1. Umutite bjelanca u čvrsti snijeg, dodajte šećer i kašiku jabukovog sirćeta ili soka od limuna te još miksajte.
2. Podijelite smjesu na 3 djela i svaku ispecite posebno ili jednostavnije: Sipajte smjesu na masni papir u četvrtasti veliki kalup od pećnice i pecite u zagrijanoj pećnici na 150 stepeni oko 1 sat.
3. Ohlađenu koru lagano odvojite od masnog papira pa je prerežite na 3 jednaka dijela.

Ako pravite 5 kora, povećajte sve sastojke: 15 bjelanca, 1/2 kg šećera, kašika i pol limunovog soka ili sirćeta.