Sastojci za tijesto:

 

100 g šećera,

120 g pistacija,

4 bjelanca,

2 lista želatine,

so.

 

Krema:

 

160 g čokolade za kuhanje,

75 g šećera,

4 žumanca,

200 ml tučenog slatkog vrhnja.

 

Glazura:

 

150 g čokolade za kuhanje,

30 g maslaca,

pistacije.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Umutite bjelanca sa šećerom i malo soli u čvrsti snijeg. U njega umiješajte pistacije. Razmažite smjesu po limu obloženim masnim papirom ili po dnu 2 manja kalupa. Pecite 10-12 minuta, dok nije suho na dodir. Ostavite da se ohladi. Ako ste koristili lim, izrežite iz tijesta dva kruga veličine kalupa.

 

  1. Rastopite čokoladu na pari zajedno sa slatkim vrhnjem i držite na toplom. Potopite listiće želatine u hladnu vodu i ostavite 10 minuta da omekšaju. Zagrijte šećer s 2 kašike vode i pustite da se rastopi na laganoj vatri i nastavite kuhati dok sirup ne počne ključati i dok se ne počnu pojavljivati veći mjehurići. U međuvremenu mutite žumanca mikserom iznad pare. Kad su topli, počnite ulijevati šećerni sirup miksajući sve dok se žumanca ne napušu i smjesa nije čvrsta.

 

  1. Rastopite želatinu. Umiješajte u žumance prvo rastopljenu čokoladu s vrhnjem, a zatim rastopljenu želatinu.

 

  1. Strane kalupa za tortu obložite prozirnom folijom. Stavite jedan krug tijesta na dno kalupa, premažite kremom i na nju položite drugi krug. Stavite u zamrzivač na 1 sat da se krema stisne.

 

  1. Rastopite čokoladu na pari, umiješajte vrhnje i maslac i miješajte dok se fino ne sjedini. Prelijte glazurom tortu, ukrasite nasjeckanim pistacijama i vratite u zamrzivač da se glazura stegne prije posluživanja.