Sastojci za tijesto:
100 g šećera,
120 g pistacija,
4 bjelanca,
2 lista želatine,
so.
Krema:
160 g čokolade za kuhanje,
75 g šećera,
4 žumanca,
200 ml tučenog slatkog vrhnja.
Glazura:
150 g čokolade za kuhanje,
30 g maslaca,
pistacije.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. Umutite bjelanca sa šećerom i malo soli u čvrsti snijeg. U njega umiješajte pistacije. Razmažite smjesu po limu obloženim masnim papirom ili po dnu 2 manja kalupa. Pecite 10-12 minuta, dok nije suho na dodir. Ostavite da se ohladi. Ako ste koristili lim, izrežite iz tijesta dva kruga veličine kalupa.
- Rastopite čokoladu na pari zajedno sa slatkim vrhnjem i držite na toplom. Potopite listiće želatine u hladnu vodu i ostavite 10 minuta da omekšaju. Zagrijte šećer s 2 kašike vode i pustite da se rastopi na laganoj vatri i nastavite kuhati dok sirup ne počne ključati i dok se ne počnu pojavljivati veći mjehurići. U međuvremenu mutite žumanca mikserom iznad pare. Kad su topli, počnite ulijevati šećerni sirup miksajući sve dok se žumanca ne napušu i smjesa nije čvrsta.
- Rastopite želatinu. Umiješajte u žumance prvo rastopljenu čokoladu s vrhnjem, a zatim rastopljenu želatinu.
- Strane kalupa za tortu obložite prozirnom folijom. Stavite jedan krug tijesta na dno kalupa, premažite kremom i na nju položite drugi krug. Stavite u zamrzivač na 1 sat da se krema stisne.
- Rastopite čokoladu na pari, umiješajte vrhnje i maslac i miješajte dok se fino ne sjedini. Prelijte glazurom tortu, ukrasite nasjeckanim pistacijama i vratite u zamrzivač da se glazura stegne prije posluživanja.