Sastojci:
1 svežanj mladog luka (približno 4-5 šolja narezanih glavica i lišća),
1 krompir srednje veličine (oguljen i nasjeckan na kockice),
1-2 čehna bijelog luka,
1 kašičica umaka od soje,
1/4 kašičice suhog origana,
3 šolje vode,
2 kašike maslinovog ulja,
so, biber.
Priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite bijeli luk (10 do 12 sekundi). Dodajte mladi luk i dinstajte 4 do 5 minuta na laganoj vatri.
Dodajte krompir te posolite i pobiberite po ukusu.
- Ulijte vodu, promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se krompir sasvim ne skuha. Ostavite juhu da se malo rashladi (neka bude mlaka), a potom je izmiksajte dok ne postane kremasta. Dodajte umak od soje i origano te ponovno stavite na vatru i kuhajte još 5 minuta.
- Ako je juha previše gusta možete je tokom kuhanja razrijediti s malo vode. Prije posluživanja ukrasite svaku porciju nasjeckanim lišćem mladog luka i peršunom.