Sastojci:

1 svežanj mladog luka (približno 4-5 šolja narezanih glavica i lišća),

1 krompir srednje veličine (oguljen i nasjeckan na kockice),

1-2 čehna bijelog luka,

1 kašičica umaka od soje,

1/4 kašičice suhog origana,

3 šolje vode,

2 kašike maslinovog ulja,

so, biber.

Priprema:

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite bijeli luk (10 do 12 sekundi). Dodajte mladi luk i dinstajte 4 do 5 minuta na laganoj vatri.

Dodajte krompir te posolite i pobiberite po ukusu.

  1. Ulijte vodu, promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se krompir sasvim ne skuha. Ostavite juhu da se malo rashladi (neka bude mlaka), a potom je izmiksajte dok ne postane kremasta. Dodajte umak od soje i origano te ponovno stavite na vatru i kuhajte još 5 minuta.
  2. Ako je juha previše gusta možete je tokom kuhanja razrijediti s malo vode. Prije posluživanja ukrasite svaku porciju nasjeckanim lišćem mladog luka i peršunom.