Svaka kuharica ima svoj recept za savršeno janjeće pečenje, a mi vam predlažemo jedan za čiju pripremu vam treba oko pola sata dok ostatak odrađuje pećnica.

Sastojci:

1,5 do 2 kg janjećeg buta

sok od 1,5 limuna

so, crni biber

ruzmarin

4 čehna bijelog luka

1 kg mladog krompira

75 ml maslinova ulja

timijan

menta

Priprema:

  1. Odstranite višak masnoće janjećeg buta, operite ga te osušite. But natrljajte limunovim sokom, posolite, pobiberite i u njega stavite grančicu ruzmarina.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Bijeli luk narežite na tanke štapiće, a nožićem zarežite meso u koje ćete staviti bijeli luk.
  3. Ogulite krompir, operite ga, narežite na polovice (ili četvrtine ukoliko je veći) te ga dodajte u posudu za pečenje, zajedno s janjetinom. Preko svega prelijte ostatak limunova soka te začinite biberom, soli i maslinovim uljem.
  4. Stavite u pećnicu na jedan sat (180 stepeni), u međuvremenu podlijevajte vrućom vodom i tekućinom u kojoj se janjetina peče.
  5. Nakon jedan sat okrenite meso i krompir i nastavite povremeno podlijevati.
  6. Deset minuta prije kraja dodajte nasjeckani timijan i mentu.
  7. Nakon ukupno dva sata janjetinu i krompir možete servirati uz kuhano povrće (posebno dobro odgovaraju mahune, grašak ili špinat).