Svaka kuharica ima svoj recept za savršeno janjeće pečenje, a mi vam predlažemo jedan za čiju pripremu vam treba oko pola sata dok ostatak odrađuje pećnica.
Sastojci:
1,5 do 2 kg janjećeg buta
sok od 1,5 limuna
so, crni biber
ruzmarin
4 čehna bijelog luka
1 kg mladog krompira
75 ml maslinova ulja
timijan
menta
Priprema:
- Odstranite višak masnoće janjećeg buta, operite ga te osušite. But natrljajte limunovim sokom, posolite, pobiberite i u njega stavite grančicu ruzmarina.
- Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Bijeli luk narežite na tanke štapiće, a nožićem zarežite meso u koje ćete staviti bijeli luk.
- Ogulite krompir, operite ga, narežite na polovice (ili četvrtine ukoliko je veći) te ga dodajte u posudu za pečenje, zajedno s janjetinom. Preko svega prelijte ostatak limunova soka te začinite biberom, soli i maslinovim uljem.
- Stavite u pećnicu na jedan sat (180 stepeni), u međuvremenu podlijevajte vrućom vodom i tekućinom u kojoj se janjetina peče.
- Nakon jedan sat okrenite meso i krompir i nastavite povremeno podlijevati.
- Deset minuta prije kraja dodajte nasjeckani timijan i mentu.
- Nakon ukupno dva sata janjetinu i krompir možete servirati uz kuhano povrće (posebno dobro odgovaraju mahune, grašak ili špinat).