Sastojci:

800-900 g mladog graha,

2 luka,

pola šolje naribanog parmezana,

1 glavica bijelog luka+ 3 čehna sitno nasjeckana,

2 lovorova lista,

2 kašičice soli,

250 g suhog mesa,

4 grančice timijana,

biber,

1/4 šolje bijelog vina,

1 kašičica koncentrata paradajza,

1,5 šolja krušnih mrvica,

2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

  1. Grah kuhajte s prepolovljenim lukom, prepolovljenom glavicom bijelog luka (s korom), lovorovim listom i 2 kašičice soli. Kuhajte sat do sat i po dok grah ne omekša.
  2. Za to vrijeme popržite meso na tavi, 8 do 10 minuta. Kad postane hrskav, dodajte luk. Popržite dok luk ne pozlatni, pa dodajte grančice timijana i nasjeckani bijeli luk i začinite solju i biberom. Dodajte vino i pustite da se kuha dok vino ne ispari. Umiješajte i koncentrat paradajza. Maknite s vatre i izvadite grančice timijana.
  3. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Ocijedite grah, ostavite dio vode od kuhanja. Premjestite grah u veliku posudu i dodajte mu mješavinu suhog mesa i luka i jednu i po šolju tekućine od kuhanja graha (trebalo bi biti poput variva). Sve dobro promiješajte i prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu.
  4. Pomiješajte maslinovo ulje i krušne mrvice, te malo posolite i pobiberite. Posipajte preko graha i pecite dok ne dobije zlaćanu boju, oko 45 do 55 minuta.