Zlatno pečeni losos izvrsno se slaže s kiselkasto-osvježavajućim umakom.
Sastojci:
4 fileta lososa
pola kašičice suhog korijandera
kajenski biber, malo kumina
so, biber
umak
pola šoljice kiselog vrhnja
2 mlada luka
peršun
sok od jedne limete
1 čehno bijelog luka češnjaka
Priprema:
- Za početak napravite umak. Stavite vrhnje, luk, peršun, sok limete, bijeli luk i prstohvat soli u blender i miksajte dok peršun nije potpuno usitnjen.
- U maloj posudi pomiješajte kumin, korijandar, kajenski biber, 3/4 kašičice soli i pola kašičice bibera te s tom mješavinom ravnomjerno natrljajte filete.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i na njemu ispecite losos, oko 4 minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Zagrijte umak i prelijte ga preko fileta.