Sastojci:

 

paketić tijesta za lazanje,

mala glavica brokule,

500 g mladog špinata,

2 jaja,

šolja svježeg sira.

 

Za pesto:

pola šolje oraha,

pola šolje lista peršuna,

šolja ribanog parmezana,

2 kašike maslinovog ulja,

so, biber,

3 čehna bijelog luka.

 

Priprema:

 

  1. U puno slane vode kratko kuhajte tijesto za lazanje. Ocijedite. U istoj vodi kuhajte cvjetiće brokule i špinata.

 

  1. Kad povrće omekša, ali je još jako zeleno, ocijedite i usitnite. Dodajte smjesi svježi sir i jedno razmućeno jaje sa soli i bberom.

 

  1. Od peršuna, oraha, parmezana, ulja i bijeog luka napravite pesto. Sačuvajte malo parmezana za posipanje. Vatrostalnu posudu premažite maslacem pa dno obložite tjesteninom tako da se komadi malo preklapaju. Na tjesteninu stavite red smjese od špinata, pa opet složite red tjestenine.

 

  1. Premažite je pestom od oraha i peršuna. Slažite naizmjenično dok ne potrošite svu smjesu. Prelijte smjesom od razmućenog jaja, vrhnja, parmezana i bibera. Stavite u zagrijanu rerun i zapecite oko pola sata.