Male, zelene i hranjive: sjemenke pistacija su i više od ukusnih grickalica. Dodaju se Mozart kuglama, baklavama i ostalim desertima, ali i slanim jelima radi posebne arome i intenzivne boje. Lijepo se slažu i s pilećim mesom, goveđim odrescima, pastom, kus-kusom, kozjim sirom…
Sastojci:
4 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja
1 kašika senfa
1 kašika meda
1 kašika začinskog bilja
biber
60 g nasjeckanih pistacija
40 g prezle
4 pileća filea (oko 700 g)
Priprema:
1. Maslinovom ulju dodajte senf, med, začinsko bilje, biber i dvije kašike vode te dobro izmiješajte.
2. Pistacije pomiješajte sa prezlom.
3. Pripremljene pileće filete premažite pripremljenom smjesom od maslinovog ulja i senfa te ih zatim uvaljajte u smjesu pistacija.
4. Piletinu posložite na pleh obložen papirom za pečenje.
5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni dok pistacije počnu poprimati zlatnu boju (oko 30 minuta).