Ove ćuftice možete poslužiti kao ručak ili kao usputnu zdravu grickalicu za vaše mališane. U tom slučaju napravite manje kuglice koje nakon pečenja možete nabosti na štapiće za ražnjiće i poslužite uz umak od jogurta
Sastojci:
500 g pilećeg bijelog meso
1 glavica crnog luka
1 jaje
1 kašika prezle
so
biber
Za sos:
180 ml kisele pavlake
2 kašike majoneze
150 g kačkavalja
3 čehna bijelog luka
Priprema:
- Piletinu isjeći na sitne kockice, luk sitno isjeći i dodati piletini, začiniti i sve dobro izmiješati, dodati jaje i prezlu i sve sjediniti.
- Posudu za pečenje premazati uljem. Od smjese praviti kuglice jednake veličine i stavljati u pleh sa malim razmacima. Zapeći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
- Izmiješati pavlaku, majonezu, sitno isjeckani bijeli luk i rendani sir. Na svaku kuglicu stavite po kašiku smjese za sos.
- Vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 15 minuta.