Šampita, jednostavan i ukusan kolač, koji se brzo priprema, a još brže pojede.
Sastojci za kore:
šest žumanaca
šest kašika šećera
šest kašika mlijeka
šest kašika ulja
šest kašika brašna
pola vrećice praška za pecivo
Za agdu:
15 kašika šećera
1 kesica vanila šećera
6 kašika vode
kriška limuna
Snijeg:
šest bjelanaca
pripremljena agda
Priprema:
- Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha. Zatim odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
- Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni.
- U agdu dodati limun i vanilin šećer.
- Zatim napraviti snijeg: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
- Umućenim bjelancima dodati toplu agdu i dobro izmutiti mikserom. Bjelanca morate zaista dobro umutiti. Mutite sve vrijeme dok se peče kora, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.
- Preko kore izliti snijeg od bjelanaca, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.