Ljeti ili zimi, kao međuobrok ili desert, sladoled vole i veliki i mali, a zahvaljujući mnoštvu varijacija uvijek prija. Njegova priprema je iznimno jednostavna i bez aparata za sladoled. Sladoled je najstarija i najpopularnija slastica na svijetu, a priče o njegovu nastanku sežu u daleku prošlost.
Rimski car Neron, koji je bio veliki gurman, osmislio je način kako da se za ljetnih vrućina osvježi nečim sočnim i voćnim te je naredio svojim slugama da s planina donesu mnogo leda, koji su zatim miješali s voćnim sokovima. Takva mješavina danas se naziva sorbet. Stari su Rimljani miješali snijeg s medom i usitnjenim voćem. Kineski je kralj Tang od Šanga pak osmislio svoju verziju sladoleda miješajući led i mlijeko.
Sladoled su u Evropu donijeli Arapi, koji su, za vrijeme vladavine na Siciliji, Italijane upoznali s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme. Jedan je talijanski kuhar servirao sladoled na svadbi Katarine de Medici i francuskog kralja Henryja II. , 1533. godine, nakon čega se talijanski sladoled počeo širiti svijetom.
Moka samba
Sastojci:
1 list želatina,
1/4 šoljice hladne vode,
šoljica jake kafe,
50 g otopljene čokolade,
3/4 šoljice prženog šećera,
na vrh kašičice soli,
kašičica vanilin šećera,
0,5 l slatkog kondenziranog mlijeka,
šoljica i po slatke pavlake,
3/4 šoljice isjeckanog prženog kikirikija
Priprema:
1. Želatin potopite u hladnu vodu, a onda ga ocijedite i otopite.
2. U rastopljen želatin, uz stalno miješanje, polako dodajte otopljenu čokoladu, prženi šećer i so. Miješajte dok se šećer sasvim ne otopi, a masu zatim ohladite, dodajte vanilin šećer, kondenzirano mlijeko i tečnu slatku pavlaku.
3. Smjesu izlijte u posudu za zamrzavanje i hladite dok ne postane gusta. Tada umješajte kikiriki i ostavite da se sasvim zaledi.