Sastojci:
500 g kora za pitu,
500 g pilećeg filea,
500 g šampinjona,
1 glavica crvenog luka,
400-500 ml kisele pavlake,
200 g kačkavalja,
malo ulja.
Priprema:
1. Na malo ulja ispržiti kockice filea. Kada porumene, izvaditi i ostaviti sa strane.
2. U isto ulje dodati sitno isjeckan luk, dinstati do staklaste boje. Vratiti file, dodati šampinjone isjeckane na kockice. Smjesa je gotova kada ispari višak tečnosti iz šampinjona. Začiniti biberom i soli po ukusu. Ostaviti sa strane da se ohladi.
3. Potrebno je imati parni broj kora (za 1 veliki rolat deset kora). Uzeti jednu koru, ne premazivati, preko nje složiti drugu i tanko premazati kiselom pavlakom, oko 3-4 kašike. Bitno da je sloj tanak, ali po cijeloj kori namazan. Staviti sljedeću koru, ne mazati, dodati još jednu koru i tanko pavlakom premazati. Posljednju koru namazati pavlakom i dodati smjesu sa mesom i šampinjonima, ali uz ivicu kore, a možete i na cijelu. Narendati kačkavalj, a zatim uviti u rolat.
4. Nakon uvijanja, krajeve rolata premazati pavlakom. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.