Sastojci: 10 kg crvene rog paprike, 3 kg patlidžana, 2-4 ljuta feferona, 2-3 kašike alkoholnog octa, 1-2 glavice bijelog luka,1 l + 2 dcl suncokretovog ulja, so otprilike 5 kašika.
Priprema:
1. Paprike operite i dobro osušite. Pecite ih na 225 stepeni dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike. Izvadite paprike iz rerne i pokrijte ih suhom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade. Potom paprike ogulite i očistite od sjemenki i peteljki.
2. U međuvremenu počnite peći patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Ovisno o veličini peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u stroju za mljevenje mesa ili u blenderu.
3. U velikoj posudi zagrijte 1 l ulja, pa dodajte smjesu paprike i patlidžana. Kuhajte 2-3 sata na umjerenoj vatri uz stalno miješanje, dok ajvar ne dobije gustoću kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji.
4. Za spremanje ajvara najpraktičnije su tegle s poklopcima na navoj. Prethodno oprane i osušene tegle i poklopce sterilizirajte. Nakon toga staklenke odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 cm.
5. U posebnoj posudi ugrijte još 2 dl ulja, pa svaku staklenku ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema dotoka zraka u smjesu. Poklopcima zatvorite staklenke, pa ih zamotajte u stolnjak ili deku, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postupno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete spremiti na hladnom i tamnom mjestu.