Čokoladni tartufi s kafom: Kuglice koje izmamljuju osmijeh

po Senan Dervisevic

Čokoladu svi vole, tako da vjerujemo da će vam se ove jednostavne ali efektne čokoladne kuglice dopasti. Sastojci su jednostavni, a i vrijeme za pripremu je kratko. 

Sastojci:

400 g tamne čokolade

115 g maslaca

400 ml slatkog vrhnja

2 kašike jake crne kafe ili alkohola (konjak, liker od narandže, rum, liker od badema)

Za posipanje:

3 kašičice kakaa

1 kašičica šećera u prahu

mljevene nesoljene pržene pistacije

bademov krokant

Priprema:

1. Na pari istopimo čokoladu s maslacem. Vrhnje zagrijemo posebno, gotovo do vrenja, te ga uz stalno miješanje polako dodajemo u čokoladnu mješavinu.

2. Dolijemo kafu ili alkohol (ako tartufi budu namijenjeni djeci, ovaj dio izostavimo) i ohladimo. Stavimo u zamrzivač da se smjesa stvrdne.

3. Stvrđenu smjesu oblikujemo u kuglice koja valjamo u mješavini kakaa i mljevenog šećera, u mljevenim prženim pistacijama ili bademovu krokantu. Možemo oblikovati šarene tartufe ili se može upotrijebiti samo jedna vrsta posipa. Smjesa se na toplom lako otopi pa je opet na neko vrijeme vratimo u zamrzivač da se ohladi, zatim nastavljamo.

4. Tartufe čuvamo u frižideru, upotrijebimo ih u roku od sedam dana. Ako kuglice ostavimo u zamrzivaču, mogu stajati i do mjesec.