Dekorativno i ukusno: Rolovana govedina na italijanski način

po Vasa Kuharica

Rolovana govedina ukusan je zalogaj, djeluje vrlo dekorativno prilikom serviranja, a pogodna je i za kombiniranje sa vašim omiljenim sezonskim povrćem.

Sastojci:

500 g goveđeg buta

6 kriški juneće šunke

50 g kiselih krastavaca

2 mrkve

2 kašičice celera

1 kašika ulja

¼ glavice sitno isjeckanog crvenog luka

1 režanj bijelog luka

¼ lovorovog lista

1 karanfilić

3-4 paradajz pelata

200 ml bijelog vina

malo brašna

so, biber

Priprema:

  1. Izrežite meso na 6 šnicli.
  2. Šnicle istucite čekićem za meso, posolite i pobiberite. Na svaku staviti po jednu krišku šunke, malo na trakice izrezanih kiselih krastavaca i celera, a zatim uvijte meso i zavežite ga koncem za pečenje, te uvaljajte u brašno.
  3. Na zagrijanom ulju ispržite crveni i bijeli luk, te mrkvu izrezanu na trakice.
  4. Dodajte lovorov list i karanfilić, pa zatim i uvijene punjene šnicle i propržite ih sa svih strana da ravnomjerno porumene.
  5. Dospite vino, dobro protresite posudu, poklopite je, pa pustite da se krčka na jačoj vatri, dok vino gotovo ne ispari.
  6. Zatim dodajte izrezani paradajz pelat i kašiku-dvije vode, provjerite da li je umak slan i po potrebi dosolite.
  7. Pržite dok meso ne omekša dosipajući pomalo vode. Gotove šnicle izvadite, skinite konac i stavite u posudu za posluživanje.
  8. Umak propasirajte i njime prelijte šnicle.

 

Preporučujemo