Domaće grickalice za sve: Tart s feta sirom i paradajzom

po Vasa Kuharica

Kada vam dolaze iznenadni gosti ili samo želite nešto brzinski da spremite ovaj tart je odlično rješenje.

Sastojci:

300 g smrznutog lisnatog tijesta

250 g mini paradajza

Luk

bijeli luk,

2 slana inćuna u ulju

kašika paste od zelenih maslina

ruzmarin

bosiljak

origano

so

biber

maslinovo ulje

1 dl kiselog vrhnja

2 žumanca

150 g feta sira

peršun

Priprema:

  1. Lisnato tijesto ostavite neka se odmrzava na sobnoj temperaturi.
  2. Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Dinstajte na malo ulja dok ne omekša.
  3. Zatim mu dodajte bijeli luk nasjeckan sa svježim listićima ruzmarina i bosiljka. Posolite, pobiberite, dodajte origano, te zalijte s malo vode. Kad prokuha poklopite i dinstajte dok tekućina ne ispari i luk ne omekša. Ostavite neka se ohladi.
  4. Paradajze prerežite na pola. Razvaljajte dio tijesta i oblikujte ga u promjer lima za pečenje. Drugi razvaljani dio narežite na trake. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
  5. Prebacite tijesto na ohlađeni lim pa ga izbockajte viljuškom. Premažite tijesto pastom od maslina i usitnjenim inćunima. Na tijesto zatim rasporedite dinstani luk.
  6. U posudi izmiješajte vrhnje i žumance, te dodajte sir. Izlijte smjesu po nadjevu. Posložite paradajze. Pospite sve izmrvljenim sirom i pospite sjeckanim peršunovim listom. Stavite u pećnicu i pecite 25 minuta.
  7. Prebacite po dužini križno dvije trake tijesta, pa preko njih po širini nekoliko manjih. Premažite ih drugim žumancem i pecite oko 25 minuta.

 

Preporučujemo