Kada vam dolaze iznenadni gosti ili samo želite nešto brzinski da spremite ovaj tart je odlično rješenje.
Sastojci:
300 g smrznutog lisnatog tijesta
250 g mini paradajza
Luk
bijeli luk,
2 slana inćuna u ulju
kašika paste od zelenih maslina
ruzmarin
bosiljak
origano
so
biber
maslinovo ulje
1 dl kiselog vrhnja
2 žumanca
150 g feta sira
peršun
Priprema:
- Lisnato tijesto ostavite neka se odmrzava na sobnoj temperaturi.
- Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Dinstajte na malo ulja dok ne omekša.
- Zatim mu dodajte bijeli luk nasjeckan sa svježim listićima ruzmarina i bosiljka. Posolite, pobiberite, dodajte origano, te zalijte s malo vode. Kad prokuha poklopite i dinstajte dok tekućina ne ispari i luk ne omekša. Ostavite neka se ohladi.
- Paradajze prerežite na pola. Razvaljajte dio tijesta i oblikujte ga u promjer lima za pečenje. Drugi razvaljani dio narežite na trake. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
- Prebacite tijesto na ohlađeni lim pa ga izbockajte viljuškom. Premažite tijesto pastom od maslina i usitnjenim inćunima. Na tijesto zatim rasporedite dinstani luk.
- U posudi izmiješajte vrhnje i žumance, te dodajte sir. Izlijte smjesu po nadjevu. Posložite paradajze. Pospite sve izmrvljenim sirom i pospite sjeckanim peršunovim listom. Stavite u pećnicu i pecite 25 minuta.
- Prebacite po dužini križno dvije trake tijesta, pa preko njih po širini nekoliko manjih. Premažite ih drugim žumancem i pecite oko 25 minuta.