Sastojci za leblebiju: 1/2 šolje suhih leblebija (120 g) prethodno potopljenih u vodi preko noći (oko 8 sati), 1,5 šolja vode, 1/2 kašičice sode bikarbone.
Ostali sastojci: 3 kašike susama, 4 kašičice maslinovog ulja, 1 kašičica bijelog luka u prahu ili 4 isjeckana čehna bijelog luka, 2 kašičice soka od limuna, 1 kašičica kurkume, so i biber po ukusu, suhi peršun, crvena slatka paprika.
Priprema:
1. Dobro isperite leblebije koje ste prethodno potopili u vodu.
2. Dobro procjedite i sipajte u šerpu. Prelijte s 1,5 šoljom vode.
3. U vodu dodajte pola kašičice soli, prstohvat sode bikarbone i ostavite da se kuha na srednjoj temperaturi oko 15. minuta.
4. Viljuškom provjerite jesu li leblebije skuhane. Trebalo bi da budu toliko mekane, da se lako gnječe.
5. Dok se leblebije kuhaju, sipajte susam u nepodmazan tiganj i pržite ga neprestano mhešajući dok se dobiju zlatnu boju. Ostavite sa strane da se ohlade.
6. U blender sipajte ohlađeni susam i izblendajte dok ne dobijete finu strukturu.
7. Dodajte bijeli luk, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, so, biber i crvenu papriku i ponovo izblendajte.
8. U smjesu zatim dodajte leblebije i blendajte dok ne dobijete gustu smjesu.
9. Izvadite humus iz procesora i prespite u zdjelu. Dodajte peršunov list i po potrebi začinite.