Najstarija i najpopularnija slastica na svijetu: Sladoled vole i veliki i mali

po Vasa kuharica

Ljeti ili zimi, kao međuobrok ili desert, sladoled vole i veliki i mali, a zahvaljujući mnoštvu varijacija uvijek prija. Njegova priprema je iznimno jednostavna i bez aparata za sladoled. Sladoled je najstarija i najpopularnija slastica na svijetu, a priče o njegovu nastanku sežu u daleku prošlost.

Rimski car Neron, koji je bio veliki gurman, osmislio je način kako da se za ljetnih vrućina osvježi nečim sočnim i voćnim te je naredio svojim slugama da s planina donesu mnogo leda, koji su zatim miješali s voćnim sokovima. Takva mješavina danas se naziva sorbet. Stari su Rimljani miješali snijeg s medom i usitnjenim voćem. Kineski je kralj Tang od Šanga pak osmislio svoju verziju sladoleda miješajući led i mlijeko.

Sladoled su u Evropu donijeli Arapi, koji su, za vrijeme vladavine na Siciliji, Italijane upoznali s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme. Jedan je talijanski kuhar servirao sladoled na svadbi Katarine de Medici i francuskog kralja Henryja II. , 1533. godine, nakon čega se talijanski sladoled počeo širiti svijetom.

Moka samba

Sastojci:

1 list želatina,

1/4 šoljice hladne vode,

šoljica jake kafe,

50 g otopljene čokolade,

3/4 šoljice prženog šećera,

na vrh kašičice soli,

kašičica vanilin šećera,

0,5 l slatkog kondenziranog mlijeka,

šoljica i po slatke pavlake,

3/4 šoljice isjeckanog prženog kikirikija

Priprema:

1. Želatin potopite u hladnu vodu, a onda ga ocijedite i otopite.

2. U rastopljen želatin, uz stalno miješanje, polako dodajte otopljenu čokoladu, prženi šećer i so. Miješajte dok se šećer sasvim ne otopi, a masu zatim ohladite, dodajte vanilin šećer, kondenzirano mlijeko i tečnu slatku pavlaku.

3. Smjesu izlijte u posudu za zamrzavanje i hladite dok ne postane gusta. Tada umješajte kikiriki i ostavite da se sasvim zaledi.

Preporučujemo