Lagana ricotta, grožđice i limun su idealna osvježavajuća kombinacija. Budući da se treba dobro ohladiti prije nego ga krenete preliti marmeladom, dobro organizirajte vrijeme. Sama priprema i pečenje traju otprilike jedan sat.
Sastojci:
45 g grožđica
3 kašike konjaka
3 kašike griza
350 g ricotte
3 žumanca
85 g šećera u prahu
3 kašike limunovog soka
1,5 kašičica ekstrakta vanilije
naribana korica 2 limuna
2 narandže
marmelada od limuna
Priprema:
- U zdjelicu stavite grožđice i konjak te pustite da se namače 30 minuta.
- Obložite kalup za torte masnim papirom i pospite ga kašikom griza.
- Stavite sir u gusto cjedilo i protisnite ga u zdjelu. Dodajte žumanca, šećer, limunov sok, ekstrakt vanilije i ostatak griza.
- Umiješajte limunovu koricu i grožđice s ostatkom konjaka.
5. Pripremljenu smjesu stavite u kalup i pecite 35-40 minuta, a zatim ostavite dva-tri sata da se ohladi. 6. Ogulite narandže i limun te ih razdijelite na kriške.
7. Zagrijte malo marmelade od limuna dok ne omekša. Premažite kolač marmeladom pa složite kriške voća i prelijte ostatkom marmelade.