Lagana ricotta, grožđice i limun su idealna osvježavajuća kombinacija. Budući da se treba dobro ohladiti prije nego ga krenete preliti marmeladom, dobro organizirajte vrijeme. Sama priprema i pečenje traju otprilike jedan sat.

 

Sastojci:

45 g grožđica

3 kašike konjaka

3 kašike griza

350 g ricotte

3 žumanca

85 g šećera u prahu

3 kašike limunovog soka

1,5 kašičica ekstrakta vanilije

naribana korica 2 limuna

2 narandže

marmelada od limuna

 

Priprema:

  1. U zdjelicu stavite grožđice i konjak te pustite da se namače 30 minuta.
  2. Obložite kalup za torte masnim papirom i pospite ga kašikom griza.
  3. Stavite sir u gusto cjedilo i protisnite ga u zdjelu. Dodajte žumanca, šećer, limunov sok, ekstrakt vanilije i ostatak griza.
  4. Umiješajte limunovu koricu i grožđice s ostatkom konjaka.
    5. Pripremljenu smjesu stavite u kalup i pecite 35-40 minuta, a zatim ostavite dva-tri sata da se ohladi. 6. Ogulite narandže i limun te ih razdijelite na kriške.
    7. Zagrijte malo marmelade od limuna dok ne omekša. Premažite kolač marmeladom pa složite kriške voća i prelijte ostatkom marmelade.