Orašasta baza za ukusna jela: Piletina sa pistacijama

po Senan Dervisevic

Male, zelene i hranjive: sjemenke pistacija su i više od ukusnih grickalica. Dodaju se Mozart kuglama, baklavama i ostalim desertima, ali i slanim jelima radi posebne arome i intenzivne boje. Lijepo se slažu i s pilećim mesom, goveđim odrescima, pastom, kus-kusom, kozjim sirom… 

Sastojci:

4 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja

1 kašika senfa

1 kašika meda

1 kašika začinskog bilja

biber

60 g nasjeckanih pistacija

40 g prezle

4 pileća filea (oko 700 g)

Priprema:

1. Maslinovom ulju dodajte senf, med, začinsko bilje, biber i dvije kašike vode te dobro izmiješajte.

2. Pistacije pomiješajte sa prezlom.

3. Pripremljene pileće filete premažite pripremljenom smjesom od maslinovog ulja i senfa te ih zatim uvaljajte u smjesu pistacija.

4. Piletinu posložite na pleh obložen papirom za pečenje.

5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni dok pistacije počnu poprimati zlatnu boju (oko 30 minuta).