Osvježavajuća i ukusna: Panna cotta s preljevom od čokoladnog likera

po Vasa Kuharica

Jako jednostavan i brz recept za sve one dane kada ne želite ili ne možete potrošiti mnogo vremena u kuhinji. Panna cotta napravljena za 20-ak minuta, a tako ukusna i osvježavajuća.

Sastojci:

500 ml vrhnja za šlag

100 g bijele čokolade

4 lista želatine

1 vanilin šećer

kappuccino od badema

1 dl likera od čokolade

100 ml mlijeka

bademi za ukras i listovi mente po želji.

Priprema:

  1. Hladnom vodom prelijte 3 lista želatine i pustite ih da stoje u vodi oko 5 minuta. Za to vrijeme kuhajte vrhnje za šlag. Ako želite čvršću panna cottu stavite slobodno listić do dva želatine više. A za kremastiju verziju možete uz vrhnje za šlag i manje želatine slobodno dodati malo mlijeka.
  2. Kada vrhnje za šlag prokuha dodajte 100 grama mliječne bijele čokolade, vanilin šećer (ako želite posebno slatku verziju) i pustite je da se otopi. Nakon što se čokolada otopila, a vrhnje ponovno počelo lagano ključati dodajte želatinu (bez vode u kojoj se je otapala). Nakon nekoliko minuta uz konstantno miješanje panna cotta je gotova te je istresite u predviđene čaše ili posude.
  3. Panna cottu stavite u frižider barem 1 sat da očvrsne prije nego preko nje odlučite staviti preljev od likera. U suprotnom će vam se preljev pomiješati s panna cottom.
  4. Za preljev od likera u 1 dl vrućeg mlijeka istresite jednu vrećicu Kappuccina od badema (ili drugog okusa po želji), te pola čokanjčića likera od čokolade. Dodajte i jedan otopljeni listić želatine te miješajte sve pola minute dok se želatina ne otopi.
  5. Čokoladni preljev s dodatnim okusom badema lagano prelijte preko ohlađene panna cotte, te stavite desert nazad u frižider na barem 30 minuta prije posluživanja.
  6. Poslužite uz komadiće badema i listove mente.

 

Preporučujemo