Sastojci:
500 g pilećeg filea,
350 g krompira,
2 čehna bijelog luka,
1/2 kašičice mažurana,
kašika oštrog brašna,
kašika glatkog brašna,
ulje, so i biber.
Priprema:
- Izrendajte krompir i ocijedite višak tekućine. Dodajte jaja, so, mažuran, biber, izrendani ili protisnuti bijeli luk i obje vrste brašna koliko je potrebno da se zamijesi gušće tijesto.
- Pileća prsa izrežite na šnicle, posolite ih i pobiberite. Uvaljajte ih u smjesu.
- Ako ćete filete peći u rerni, stavite papir za pečenje na tepsiju pa ga premažite s malo ulja. Premažite jednu i drugu stranu smjesom te pokapajte gornju stranu s malo ulja. Pecite 20 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Ovako pečeni fileti su sočni u sredini, ali imaju malo suhlju i jako hrskavu koru.
- Ako ćete peći u ulju, zagrijte ulje u tavi pa prepržite s jedne ostane oko 5 minuta, a zatim okrenite s druge strane. Ovako pečeni su naravno finiji, ali puno više kalorični.
- Pecite filete dok dobiju finu boju.