Pohovani šampinjoni na nov način: Recept zbog kojeg ćete zaboraviti na meso

po Vasa Kuharica

Gljive su odlična zamjena za meso – bez obzira da li ste vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumiranja hrane životinjskog porijekla.

Sastojci:  

šampinjoni

prezla

100 grama brašna

150 ml mlijeka

1 kašika limunovog soka

ulje za prženje

so i biber po želji

nasjeckani peršuna

Priprema: 

1. U blenderu pomiješajte svježi peršun i prezle dok ne dobijete fino samljevenu smjesu, dodajte so i biber po želji. Peršun obavezno operite i dobro posušite prije miješanja s hljebom.

2. U mlijeko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.

3. Gljive očistite i narežite na kriške debele oko jednog centimetra.

4. U tri zdjelice odvojeno postavite brašno, mlijeko s limunom i prezle.

5. Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mlijeko i na kraju prezlu s peršunom, pa stavite peći na zagrijanu tavicu oko tri minute, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.

6. Pržene šampinjone poslužite uz umak na bazi majoneze u koju možete dodati kašiku senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunovog soka.

Preporučujemo