Torta koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Podloga s đumbirom i poširanim kruškama pružit će vašem nepcu nezaboravnu kombinaciju osebujno-ljutkastoga i osvježavajuće-slatkoga okusa. Nakon praznika vrijeme je za nešto laganiju verziju u kojoj ćete još uvijek zadržati toplinu zimskih okusa. Zbog svojih sastojaka, ova torta savršena je i za osobe intolerantne na gluten.
Sastojci: 200 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 4 jaja, 220 g mljevenih badema. Karamelizirane kruške s đumbirom: 300 g đumbira, 1 mahuna vanilije, 550 g šećera u prahu, 4 kruške, 20 g maslaca.
Priprema:
1. Kruške ogulite, đumbir usitnite i zajedno s mahunom vanilije, koju ste očistili od sjemenki, stavite u posudu.
2. Dodajte 400 g šećera i 700 ml vode. Pustite da proključa, a onda nekoliko minuta na smanjenoj vatri pustite neka se svi okusi još dodatno pomiješaju.
3. Koristeći kašiku, pažljivo spustite kruške na dno te smjese i pustite da se krčkaju oko 10 minuta, dok ne omekšaju. Izvadite kruške iz tekućine i ostavite ih sa strane da se ohlade.
4. Obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje.
5. Iskoristite ostatak šećera – 150 g koji ćete pomiješati sa 100 ml vode na visokoj temperaturi. Miješajte dok ne dobijete zlatno-smeđu smjesu.
6. Tu smjesu pomiješajte s maslacem dok ne dobijete karamelu, a zatim tanko obložite kalup tom smjesom.
7. Izrežite ohlađene kruške na kriške i pažljivo ih aranžirajte u toploj karameli u kalupu
8. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
9. Za biskvit, pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku
smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte bademe i sve pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
10. Tu smjesu stavite na kruške i pecite između 30 i 35 minuta. Pustite da se ohladi, rastvorite kalup i pažljivo okrenite tortu “naglavačke” kako biste je rezali za serviranje.