Savršene kuglice od piletine u sosu od kisele pavlake i majoneza

po Vasa Kuharica

Ove ćuftice možete poslužiti kao ručak ili kao usputnu zdravu grickalicu za vaše mališane. U tom slučaju napravite manje kuglice koje nakon pečenja možete nabosti na štapiće za ražnjiće i poslužite uz umak od jogurta

Sastojci:

500 g pilećeg bijelog meso

1 glavica crnog luka

1 jaje

1 kašika prezle

so

biber

Za sos:

180 ml kisele pavlake

2 kašike majoneze

150 g kačkavalja

3 čehna bijelog luka

Priprema:

  1. Piletinu isjeći na sitne kockice, luk sitno isjeći i dodati piletini, začiniti i sve dobro izmiješati, dodati jaje i prezlu i sve sjediniti.
  2. Posudu za pečenje premazati uljem. Od smjese praviti kuglice jednake veličine i stavljati u pleh sa malim razmacima. Zapeći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
  3. Izmiješati pavlaku, majonezu, sitno isjeckani bijeli luk i rendani sir. Na svaku kuglicu stavite po kašiku smjese za sos.
  4. Vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 15 minuta.

Preporučujemo