Sastojci za četiri litra: 2 kg sirovih usitnjenih pilećih bataka i krila s kostima, pola glavice bijelog luka, 5 strukova narezanog celera, 2 narezane prase, 2 krupno narezana luka, 2 narezane mrkve, 3 lovorova lista, 2 grančice svježeg ruzmarina, 5 grančica svježeg peršuna, 5 grančica svježe majčine dušice, 5 cijelih zrna bibera, 6 l hladne vode.
Priprema:
1. U veliku šerpu stavite piletinu, zdrobljeni bijeli luk, povrće, začinsko bilje i biber. Ulijte hladnu vodu pa zakuhajte. Sklonite masnoću sa površine, smanjite vatru i ostavite da se kuha 3-4 sata. Povremeno skidajte masnoću.
2. Procijedite kroz sito, ostavite pola sata da se ohladi pa stavite u frižider. Kad se ohladi, ulijte temeljac u plastične posudice sa poklopcem i zamrznite.