Slavni chef Jamie Oliver donosi recept za fine lepinje koje se mogu pržiti u ulju, peći na roštilju ili u tavi… Navajo hljeb jedan je recepata koji se najviše upisuje u tražilice širom SAD-a otkako je započela karantena, kako zbog okusa, tako i zbog toga što se jednostavno priprema i ne traži puno sastojaka.
Taj prženi kruh duboko je ukorijenjen u tradiciji jednog od najvećih indijanskih naroda sjeverno od Meksika – naroda Navajo. Njihov kruh slavni chef Jamie Oliver opisuje kao križanca između indijskog naana i meksičkih tortilja, koji se jede u svako doba dana. Jedu se slatke ili slane, bilo posipane šećerom ili u kombinaciji s mesom i povrćem.
Recept Jamieja Olivera za Navajo hljeb:
Sastojci:
600 g oštrog brašna,
2 kašike praška za pecivo,
6 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica soli.
Prema želji suhi začini:
majčina dušica,
origano,
bosiljak…
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i začinsko bilje. U sredinu ulijte maslinovo ulje i oko 150 ml mlake vode. Promiješajte i dodajte još vode prema potrebi.
2. Mijesite tijesto 5 do 10 minuta pa ga prebacite u posudu i pospite s malo brašna i ostavite da se odmori.
3. Podijelite tijesto u 10 loptica pa namastite ruke i pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili i razvucite ih prstima. Pecite ih u vrućem ulju, kratko sa svake strane dok se ne zarumeni. Ispeći ih možete i na roštilju ili tavi.