Stop tvrdom mesu: Trikovi uz koje je junetina mekana i sočna

po Senan Dervisevic

Najmekši dio junetine je biftek koji će biti neodoljiv ako mu pružite dovoljno pažnje i vremena. Narežite ga na odreske te očistite od opni i žilica. U posudu nasjeckajte korjenasto povrće na kockice, prelijte ga uljem, dodajte meso pa čvrsto zatvorite posudu. Meso može biti potpuno prekriveno uljem ili do polovice, a u drugom slučaju ga treba svaki dan okrenuti tako da se strane mesa izmjenjuju. U ovakvoj marinadi meso ostavite od tri do sedam dana, a odreske pecite na dobro zagrijanoj tavi. Okrenite ih samo jednom, a bockanje vilicom ili šetanje mesa po tavi ili ploči roštilja se ne preporučuje.

Ostavi li se predugo na vatri, nema te marinade koja će spasiti biftek. Vrijeme pečenja ovisi o temperaturi, ali ugrubo za rare biftek debljine 2,5 cm koji je iznutra crven potrebno je oko četiri minute s jedne i tri s druge strane, medium rare čije je srce crvenkasto-ružičasto traži pet minuta s jedne i četiri minute s druge strane.

Da biste dobili medium odrezak koji je iznutra blago ružičast, a izvana taman (ali ne crn) pecite ga šest minuta s jedne i četiri minute s druge strane. Medium well ima više smeđe nego ružičaste nijanse, a kako biste to postigli pecite ga sedam minuta s jedne i pet minuta s druge strane. Well done odrezak je najteže pripremiti da se ne pretvori u džon od cipela. Treba biti tvrd na dodir, ali ne smije zagorjeti na vanjskim dijelovima. Takav biftek traži nešto slabiju vatru te 10 do 12 minuta sa svake strane.